Tynget af skyldfølelse

Jeg er desværre en af dem, som lider rigtig meget af dårlig samvittighed, sygdomsangst og angst for at miste.

Jeg skriver til dig, fordi jeg er endt i en super irriterende situation. Jeg er en super god pige, som altid prioriterer min familie og er god til at ringe til min bedsteforældre hver dag.

Jeg har det med at være rigtig hård mod mig selv, selvom jeg i hjertet godt ved, at jeg er en rigtig god pige. Jeg er 24 år.

I julen 2019 fik jeg en Alpaca bamse i gave af min farmor, som jeg havde set en dag vi var på strøg tur, og vi skabte nærmest et bånd til den dér, da vi begge synes den var så sød og blød.

Til jul havde hun så købt den til mig. Jeg blev rigtig glad for den men blev i tvivl om jeg skulle beholde den, da jeg synes 500,- var mange penge for en “bamse”. Min farmor betyder såååååå meget for mig.

Jeg spurgte hende efterfølgende om det ikke var mange penge for den (mellem linjerne, om det var bedre at bytte den), men den her bamse begyndte jeg så at få rigtig dybe følelser for fordi den er en jeg har fået af en der betyder så meget for mig. Og jeg herved forbinder hende med Alpacaen og altid vil forbinde den med min farmors og mit unikke forhold.

Dog er problemet nu, at jeg bærer så meget skyld over at jeg overhovedet kunne finde på at have tanken om at skulle bytte noget, som i dag betyder så meget for mig. Jeg får det så dårligt med mig selv og når jeg ser på den får jeg så meget skyldfølelse, da den har en så dyb betydning for mig i dag. Den er jo et fysisk minde om hende den dag hun ikke er her mere.

Det her lyder totalt mærkelig og det gør det også i mine ører, men det er en rigtig mærkelig følelse af skyld der stadig sidder i mig.
Hvordan kan jeg komme af med den? Jeg har det stærkeste og bedste forhold til min farmor.
Jeg sidder med en dårlig smag af grådighed og utaknemmelighed over det i stedet for at mindes den skønne dag med hende da vi så den.

Jeg er så glad for at jeg beholdte den, for den historie betyder også rigtig meget for hende, da hun altid har givet mig penge til jul mm, men denne gang betød det meget at jeg netop skulle have lige denne bamse fra hende. Hvordan vender jeg denne situation om til ikke at blive mindet om den dumme følelse når jeg ser på den?

Mvh. en meget sensitiv pige. 

Hej meget sensitive pige,

Allerførst tillykke med, at du beholdt bamsen. Jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning for dig.

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er hårdt at være tynget af skyldfølelse i den grad, du er. Du skal dog vide, at jeg har mødt andre, der også har sloges med noget, der minder om din situation. Så du er ikke alene. Og du kan komme ud af den, hvis du beslutter dig for det.  

Du beskriver dig selv, som en super god pige, som altid prioriterer din familie, herunder dine bedsteforældre. Allerede her begynder mine alarmklokker at ringe. Ikke mindst fordi du allerede i den næste sætning skriver, at du kan være rigtig hård ved dig selv.

Den kombination gør det ofte svært at kunne hvile i sig selv.

Er der overhovedet plads til dig selv og det, du ønsker og vil, i dit eget liv?

Eller bruger du dit krudt på at passe ind, være ”rigtig”, tage hensyn til andre og gøre det ”rigtige”?

Bruger du hjertet eller hjernen?

Godt nok skriver du også, at du ”i hjertet godt ved, at jeg er en rigtig god pige”. Men er det virkelig er i hjertet? Ud fra min erfaring har jeg mine tvivl. Jeg tror mere, det er med logikken, og den sidder i HJERNEN. For det lyder som om, du følger alle de ”rigtige” retningslinjer, og gør det, du BØR gøre.

Når man primært følger, hvad man bør gøre, er nødt til at gøre, og lever efter ydre regelsæt, så er det meget svært tro på, at de valg og beslutninger, man tager, er i orden og rimelige, for der vil næsten altid være noget mere, man bør leve op til. Og er man så et godt menneske, som andre kan lide og elske – og ikke mindst som man selv kan lide og elske?

Hvis du primært styrer dit liv på denne måde, så er dit selvværd det nok ikke så stort.

Det er noget skidt.

For har du et lavt selvværd, så bliver du let meget afhængig af accept fra andre. Så er der ikke langt til at blive tynget af skyldfølelse, for du vil hele tiden kunne finde flere regler, som du også bør opfylde, for at du synes, du kan opnå anerkendelse. Og netop dèt, synes jeg, din beskrivelse af din situation afspejler meget godt.

Tynget af skyldfølelse

Stop med at være tynget af skyldfølelse

Jeg ville ønske, at jeg kunne give dig 3 hurtige tips, så du kan blive fri for at være tynget af skyldfølelse, men så let er det desværre ikke. Der skal en lidt mere langstrakt og bred indsats til, hvis du skal helt af med den. Det samme gælder den dårlige samvittighed og den angst, du nævner.

Men du kan gøre noget, der kan hjælpe dig lidt i situationen. Så her er et lille tip til at komme videre, når du mærker skyldfølelsen:

Stop op!

Helt bogstavelig så tag lige en pause i din indre dialog. Altså, lige så snart at du opdager skyldfølelsen og de tanker, du har, når du mærker den, så stil dig selv dette spørgsmål:

Har jeg virkelig gjort noget galt?

Vær ærlig i dit svar.

Ud fra det du har skrevet til mig, så har du nemlig IKKE gjort noget forkert.

Det eneste, du har gjort, er at tage en fornuftig afvejning af om, de 500 kr. kunne have været brugt anderledes. Det er vel en rimelig overvejelse at gøre sig, og en overvejelse de fleste fornuftige mennesker gør sig, når de skal bruge penge på ting, som ikke umiddelbart er livsnødvendige. Når det mere er til en nice-to-have ting.

Tillader du dig at indse og acceptere, at du ikke har gjort noget forkert i denne bamse-sag, så vil det være lettere for dig at slippe den.

Og så skal du selvfølgelig holde op med at fodre tankerne med spørgsmål om det. For gør du ikke det, så kan du holde skyldfølelsen i live resten af dine dage. Og det er det ganske simpelt ikke værd.

Skal det holde i længden

Vil du gerne nå til at kunne hvile i dig selv og ikke hele tiden få dårlig samvittighed og blive tynget af skyldfølelse, så skal der en noget bredere og mere dybdegående indsats til. Jeg er dog ganske sikker på, at du godt kan opnå at have det   godt med dig selv, for det ser jeg ske igen og igen.

Men det vil kræve, at du arbejder med dig selv i en længere periode, hvor du skridt for skridt lærer dig selv bedre at kende, får en række gode, enkle og effektive værktøjer og finder ind til, hvordan netop du kan balancere godt i livet. De elementer kan du alle sammen lære i mit Plus Stresscoaching forløb, som du kan læse mere om her. 

Har du spørgsmål eller vil vide mere, så skriv endelig til mig igen.

 

Tine Tangdal

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009

Læs mere om Tine og hendes historie her

 

 • Blog kategorier

 • Tine Tangdal, ved noget om langvarige stress symptomer
 • Kontakt Tine på
  51 92 10 90

  Eller klik her

 • Mere til dig:

  Svimmelhed og stress

  Svimmelhed Jeg arbejder til dagligt som sygeplejerske og blev i januar langtidssygemeldt, da jeg siden slutningen af november havde haft konstant svimmelhed søvnbesvær, uro i

  Læs mere »

  Inden jeg går på ferie-liste

  En Inden-jeg-går-på-ferie-liste kan hjælpe dig med at få og bevare overblikket over alle de ting, du skal nå inden din ferie. Med den kan du sikre, at du når de ting, der er vigtige for dig

  Læs mere »
  Koncentrationsbesvær, er det noget du oplever?

  Oplever du koncentrationsbesvær?

  Koncentrationsbesvær er blevet en del af min arbejdsdag. Næsten hver dag. Så jeg kender en del til en række forskellige varianter – og heldigvis også en del til, hvordan den kan undgås eller styres.

  Læs mere »
  Drømmer du om at sove godt

  Vil du sove godt?

  Vil du sove godt? Hvis du drømmer du om at sove godt, så er det en drøm, der højst sandsynlig kan gå i opfyldelse. Søvn

  Læs mere »
  Vil du være i nuet

  At være i nuet

  At være i nuet Jeg sætter stor pris på at være i nuet. Det er ikke noget, jeg altid har været opmærksom på. Og det

  Læs mere »