Stress er et modefænomen, mener du det? Forleden havde jeg en snak med en, der erklærede det. Der er mange meninger om stress. Nogle er baseret på fakta. Andre er ligesom bare opstået. Måske ud af det blå. Måske ud fra egne oplevelser eller iagttagelser. Eller som en kombination.

Jeg er efterhånden en del gange stødt på holdningen, at stress er et modefænomen.

Begrundelserne for at have den mening har været ret forskellige. Her er nogle af dem:

  • For 20-30 år siden fandtes stress ikke
  • I dag har alle det så godt, at der ikke er grund til at stresse
  • Det er en måde at gøre sig interessant på
  • Det er smart at sige, at man er stresset
  • Har man ikke styr på sine ting, kan man bruge det som undskyldning

Men er det rigtigt, at stress er et modefænomen

Tja, det er rigtigt, at vi for 20-30 år siden ikke talte så meget om stress. Men det fandtes. For stress er en naturlig reaktion hos os mennesker. Og vi mennesker har til alle tider været udsat for hændelser i vores liv, der har kunnet presse os ud på et skråplan. Tidligere kaldte man det bare noget andet – psykisk ustabil, hysterisk, utidig, nervesammenbrud og lignende.

Og ja, rent materielt har vi det helt klart bedre end tidligere. Men på mange andre fronter er vi mindst lige så udfordret – ja måske endda endnu mere. For i dag bliver vi bombarderet med informationer og indtryk.

Vi er på hele tiden på vores mobiltelefoner, e-mail, Facebook etc., for at følge med og søge endnu mere viden. Det gør det meget svært for vores hjerne at få den nødvendige hvile og ro til at bearbejde og lagre info og indtryk.

Og det kan give stress.

Stress er et modefænomen

Jeg har ikke mødt dem

Endnu har jeg ikke mødt et stresset menneske, som syntes de var særligt interessante, fordi de var stressede. Nærmest tvært imod. De har syntes, det var svært, ubehageligt og også pinligt at være stresset.

Om det er smart at være stresset, har jeg svært ved at forholde mig til – er det smart at sige, at man har mistet kontrollen i sit liv?

At nogen kan have brug for at gemme sig bag en undskyldning, kan jeg sådan set godt forstå. Men at gemme sig bag stress, er efter min mening en sær undskyldning at vælge. For med al den tabu og misforståelser, som stress er omkranset af, så er det en virkelig dårlig ide. Bruger man stress som undskyldning, så påfører man sig noget af den tabu. Og det er jo ikke særlig smart.

Det er de færreste stressede, der er stolte

Langt de fleste, som er stresset, gør helt vildt meget for at skjule det for omverdenen. For netop ikke at blive stemplet. Det er faktisk ofte derfor, at de kommer så langt ud, at de får alvorlige gener. Gener som nogen gange giver varige men. De er ikke spor stolte af, at være havnet i stresssuppedasen. Og spørger du dem, så synes de ikke, at stress er et modefænomen.

Kom gerne med din kommentar.

Tine Tangdal

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009

Læs mere om Tine og hendes historie her