Stress er bare en undskyldning

Stress er bare en undskyldning, tænker du også sådan? At det blot er, fordi du er doven. Eller at din kollega er det, at stresskortet trækkes?

”Jeg fatter ikke, at du ikke bare kan se at få tingene klaret. Jeg har da også travlt, men jeg piver ikke.”

Lige præcis denne sætning, fik en af mine kunder stukket i hovedet forleden dag. Og den ramte hende lige i maven. For hun er ramt af alvorlig stress, men oplever igen og igen, at de andre på hendes arbejdsplads ikke forstår, at hun ikke fungerer på samme måde som dem. Og slet ikke nu, hvor stressen påvirker hende så kraftigt.

Hun har valgt ikke at sygemelde sig, for dels kan hun rigtig godt lide sine arbejdsopgaver, og dels ved hun, hvor travlt de alle har. Så hun vil gerne bidrage med det, hun kan, og lige nu kan overkomme. Og så slår det hårdt, når en kollega, fyrer sådan en svada af.

Vedkommende, som sagde det, har den holdning, at stress bare er en undskyldning for ikke at tage sig sammen. For ikke at gøre sin del af arbejdet. Desværre møder jeg jævnligt mennesker, der har den holdning. For der er både meget tabu om stress og en masse misforståelser. Og det gør det ekstra svært både at være i sin stress og komme sig, men i høj grad også at turde erkende, at man er ramt af stress. For hvad vil omverdenen sige?

Stress er bare en undskyldning

Nej, det gælder ikke, at stress er bare en undskyldning

Nu er det sådan med stress, at hvis du er alvorligt stresset, så kan din hjerne slet ikke det, den kan normalt. (Faktisk så begynder det allerede at gå galt undervejs, mens dit stressniveau stiger. Du mærker det måske  ikke så meget, fordi det sker gradvist.) Den er slet ikke i stand til at arbejde på det niveau, som den plejer. For stresshormonerne går ind og forstyrrer den måde dine hjerneceller arbejder sammen på, så du slet ikke kan bruge dem lige så godt.

De påvirker dig også, så det bliver sværere for dig at skabe overblik. Ligesom din opfattelse af virkeligheden kan blive indsnævret. Du får også få flere affaldsstoffer i hjernen, og det påvirker hjernens arbejdsmiljø.

Så uanset hvor hårdt du prøver (og det gør de fleste stressede ret hårdt), så har du ganske enkelt ikke samme råderum i din hjerne.

Det gør det unægtelig meget sværere at tænke de samme gode og fornuftige tanker, som du kan normalt. Og derfor kommer du ofte til at arbejde langsommere, og kan ikke overkomme det samme, som når du har det godt.

Og selv om du gerne vil, så kan du ikke bare tage dig sammen.

For du gør allerede dit bedste.

Nogen gange er stress bare en undskyldning

Der findes mennesker, der bruger ordet stress som undskyldning for ikke at ville påtage sig en opgave eller engagere sig i et projekt. Ikke fordi de er stressede, men fordi de af en eller anden grund bare ikke vil. Og her er det bare en undskyldning.

Men hvor er det en skam.

For når ordet stress misbruges, så mister det sin værdi. Og det gør det svært for de mange mennesker, som rent faktisk er stressede og har brug for at kunne sætte en betegnelse på det, der er galt med dem. Og det er med til at gøde misforståelsen om, at stress bare er et spørgsmål om at tage sig sammen.

Er man ramt af stress, så har man ikke bestilt andet end at tage sig samme i alt for lang tid. Og nu er der ikke flere kræfter at trække på.

Så er der noget, du af en eller anden grund ikke vil, så giv den rigtige grund til, at du ikke vil hjælpe eller involveres. God kommunikation fremmer forståelsen og kan være med til at sikre, at et menneske, der er stresset, kan få opbakning i stedet for at blive mødt af mistro og fordomme.

Se også Er stress et modefænomen?

Vil du vide mere om, hvad stress er?

Tine Tangdal

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009.

Læs mere om Tine og hendes historie her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Blog kategorier

  • Tine Tangdal, ved noget om langvarige stress symptomer
  • Kontakt Tine på
    51 92 10 90

    Eller klik her