Plaget af dårlig samvittighed

Jeg har kysset med en anden, da jeg var voldsomt fuld i byen. Jeg har fortalt min kæreste det og alt er godt igen. Han tog det pænt og modent. Jeg har dog bare stadig rigtig dårlig samvittighed og kan ikke lade vær med at tænke på om jeg har ødelagt en masse ved sådan en ligegyldig og hurtig handling fra min side af.

Hvad skal jeg gøre for at få det bedre med mine tanker omkring min handling, når jeg har fortalt det?

Hilsen Kristina

Hej Kristina,

Hvor irriterende, at du stadig er plaget af dårlig samvittighed, selvom du har fortalt din kæreste om dit kysseri. Det er ikke rart, og jeg kan godt forstå, at du gerne vil kunne slippe det.

Som jeg læser din beskrivelse, har din kæreste taget det pænt og er kommet videre. Det er dig, der bebrejder dig selv og er utryg. Så det er det, jeg vil svare ud fra.

Derfor er du plaget af dårlig samvittighed

Din dårlige samvittighed hænger sammen med, at du har gjort noget, som, du synes, er forkert. Du har brudt dit eget regelsæt for, hvad du synes er rigtigt og forkert.

Derfor gør det ikke den store forskel for din samvittighed, at du har fortalt det til din kæreste. Uanset hvordan han havde reageret, vil din handling stadig være forkert i dine egne øjne.

Så det er kun dig selv, der kan gøre noget for, at du kan holde op med at være plaget af dårlig samvittighed.

plaget af dårlig samvittighed

To forskellige ting at handle på

Der er to forskellige ting, der plager dig:

 

De udspringer begge af, hvad du beskriver som ”en ligegyldig og hurtig handling”. Det er dog to helt forskellige problemstillinger, som du lettest kan få ryddet af vejen, ved at kigge på dem hver for sig.

Sådan håndterer du ”Jeg har gjort noget forkert”

Du er lige nu plaget af dårlig samvittighed over, at du har gjort noget forkert. Det giver dig en masse dårlig tanker. Vil du dem til livs, så må du være proaktiv og forholde dig konkret til det, du har gjort.

Som jeg nævnte ovenfor, så gør det næppe det store på din samvittighed, at du har fortalt din kæreste, hvad du har gjort. Du har jo stadig gjort det. Så derfor er du selv nødt til at forholde dig til det, du har gjort.

Var dit kysseri blot et udslag af for meget alkohol og en villig mund til rådighed, så lå der jo ikke så meget bagtanke bag. Er størrelsen af dine nuværende kvaler så rimelige?

Jeg oplever ofte, at ting bliver gjort større, end de behøver at være. At fejl bliver tænkt meget større, end de berettiger til. Det kan gøre dem frygtelig svære at sluge.

Men vi laver ALLE fejl ind imellem.

Der er INGEN, der kan gå gennem livet uden at lave fejl eller begå dumheder ind imellem.

Derfor er det både nødvendigt og rimeligt, at dine fejl ikke skal blive ved med at plage dig.

Så selvom du formentlig ville ønske, at du kunne trække dine kys tilbage, så kan du ikke. Sket er sket.

Og det er her du må starte.

Du synes godt nok, at det er forkert at ”kysse udenom”, men din kæreste ved det, og er kommet videre. Skal du så ikke også tillade dig selv det?

Sig til dig selv, at sket er sket, og at det var en fejl. Men du gjorde det ikke for at ødelægge noget.  

Beslut, at du har været plaget af dårlig samvittighed længe nok, og nu må det være slut.

Sig til dig selv, at ja, det var dumt, det du gjort, men nu er det slut.

Når du mærker samvittigheden, så sig til dig selv, at det er slut nu. Og gør så noget, som kan tage din opmærksomhed væk fra samvittigheden. Gerne noget som du synes om, for så er det lettere at holde koncentrationen om det.

Sørg for, at din dårlige samvittighed ikke får plads og opmærksomhed. Din hjerne og dit sind er sådan indrettet, at det, du giver meget opmærksomhed, kommer til at fylde mere. Og din dårlige samvittighed har vist fået lov til at fylde rigeligt. 

Har du ødelagt noget?

Skal du have fred for dine spekulationer om du har ødelagt noget, så er du nødt til at blive konkret.

Her skal du stille dig selv disse spørgsmål:

Er der noget, der antyder, at der er noget der ødelagt?

Det kan for eksempel være:

Kommer din kæreste med antydninger eller kommentarer, der gør det sandsynligt?

Er dine egne tanker og følelser for din kæreste ændret? Eller ser du flere fejl og mangler hos ham?

Er der nogle ting her, så er du nødt til at face dem og tage handling, hvis du vil slippe dine spekulationer om noget er ødelagt. Gør du ikke det, vil dine spekulationer kunne blive ved med at ligge og gnave i dig.

Selvfølgelig risikere du, at det kan få nogle ubehagelige konsekvenser at handle. Men det er jo også ubehageligt at gå og have dine spekulationer. De kan æde dig op lige så langsomt.

Du kan jo også være så heldig, at du kommer frem til, at der slet ikke er noget, der antyder, at du har ødelagt noget. Og så har du fået gjort rent bord og kan holde op med at spekulere.

Du får ikke noget godt ud af at gå og spekulere om noget, der måske aldrig kommer til at ske.

Jeg håber, du kan komme videre nu.


Du kan læse mere om dårlig samvittighed her

 

Tine Tangdal, Stressekspert

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009.

Læs mere om Tine og hendes historie her.

 • Blog kategorier

 • Tine Tangdal, ved noget om langvarige stress symptomer
 • Kontakt Tine på
  51 92 10 90

  Eller klik her

 • Mere til dig:

  Svimmelhed og stress

  Svimmelhed Jeg arbejder til dagligt som sygeplejerske og blev i januar langtidssygemeldt, da jeg siden slutningen af november havde haft konstant svimmelhed søvnbesvær, uro i

  Læs mere »

  Inden jeg går på ferie-liste

  En Inden-jeg-går-på-ferie-liste kan hjælpe dig med at få og bevare overblikket over alle de ting, du skal nå inden din ferie. Med den kan du sikre, at du når de ting, der er vigtige for dig

  Læs mere »
  Koncentrationsbesvær, er det noget du oplever?

  Oplever du koncentrationsbesvær?

  Koncentrationsbesvær er blevet en del af min arbejdsdag. Næsten hver dag. Så jeg kender en del til en række forskellige varianter – og heldigvis også en del til, hvordan den kan undgås eller styres.

  Læs mere »
  Drømmer du om at sove godt

  Vil du sove godt?

  Vil du sove godt? Hvis du drømmer du om at sove godt, så er det en drøm, der højst sandsynlig kan gå i opfyldelse. Søvn

  Læs mere »