Skal din jul være uden julestress i år?

Vil du gerne have en december måned uden julestress? Hvor du ikke behøver at have dårlig samvittighed, være stresset og have en følelse af at være bagud?

Så har jeg et super godt værktøj til at undgå julestress, som jeg gerne vil give dig.

En nem og effektiv måde, som du kan bruge til at huske, prioritere og ikke mindst sortere i alt det, du synes, der skal til, for at julen bliver god.

Men du skal til at komme i gang, hvis du vil have størst mulig udbytte.

 

Få styr på din jul uden julestress

Her får du de 4 punkter, der kan give dig en jul uden julestress:

Punkt 1: Start med at skrive en lang liste med alt det, du skal nå inden julen og i løbet af julen.

Du kan gøre det på et stykke papir eller elektronisk, som det passer dig bedst. Du vil dog have lettere ved at redigere og omorganisere, hvis du gør det elektronisk. Du kan f.eks. bruge Word, Excel, et planlægningprogram som Todoist.com eller Wunderlist.com, eller noget helt andet, som du måske allerede kender.

Skrive alt ned –  aftaler, julefrokoster, julekagebagning, indkøb til juledagene, hentning af juletræ, pyntning af juletræ, gaveindpakning, julegavekøb (måske opdelt på personer), hyggeture, julekoncert, rengøring mv.

Jo mere specifik du er jo bedre, for det giver mindre risiko for at overse noget.

Du kan nok ikke komme i tanke om alt på én gang, men så kan du skrive ned efterhånden, som du kommer på nye ting eller vil opdele opgaver i mindre delopgaver. Faktisk bliver det endnu lettere for dig at nå i mål, jo mere du kan dele tingene op. For jo lettere er de at overkomme eller uddelegere.

 

Punkt 2: Marker nu hver enkelt ting med vigtighed

Brug disse kategorier til at markere vigtigheden:

Alle opgaver og gøremål skal have et bogstav – en kategori. Mærk efter i din mave – hvad er vigtigt, mindre vigtigt etc. Tør du mærke efter, så vil du opdage, at du sjældent for alvor er i tvivl.

Vær især opmærksom på, hvad du giver A og B. Sandsynligvis er det ret få ting, som virkelig skal være en del af din jul. Langt det meste er mere nice-to-have end need-to-have.

Tit bliver vi snydt af eller fanget i vores gamle vaner, eller af hvad andre mener. Men det er dig, der skal bestemme, hvor vigtigt det er for dig.

 

Bonustip: Har du børn eller andre, du skal holde jul for eller sammen med, så tag dem med på råd. Både når A-opgaverne skal vælges, og når de skal udføres. Hvis I sammen afgør, hvad der er et must, vil du som regel møde større accept af, at alt ikke er muligt eller nødvendigt. Ligesom du vil kunne inddrage de andre i det praktiske arbejde, der skal gøres.

Julestress i din jul

Punkt 3: Når du har kategoriseret alle tingene, så fokuser på dem med A.

Det er dem, der er allervigtigst for dig at nå. Derfor er det dem, som du skal sikre dig, at du får tid til!

Alle andre ting, er ikke lige så vigtige, så dem skal du først bruge kræfter på, når du har sikret dig, at du har tid til A-opgaverne.

Sæt nu dato og forventet tidsforbrug på hver enkelt opgave.

Når du sætter dato på allerede nu, får du mulighed for at sprede opgaverne ud over tid, så det hele ikke falder oven i hinanden = mindre julestress.

Ved at sætte tidsforbrug på, giver det dig en mulighed for at sætte tid nok af til, at du rent faktisk får klaret opgaverne. Vær realistisk om tidsforbruget, jo lettere vil du have ved at lykkes og undgå julestress.

Punkt 4: Kig dine A-opgaver igennem en ekstra gang. Har du husket det hele?

Tager du kun selve kerneopgaven, kan du let snyde dig selv og derved smadre din egen plan. F.eks. gaveindpakning: Her skal du også huske at beregne tid til at købe gavepapir, gavebånd, til-og-fra-kort, tape, at gemme dem væk igen, antallet af gaver mv. Er der noget du har glemt, så juster dit forventede tidsbehov.

Har du plads til mere i din kalender, så kig på dine B-opgaver. Vælg dem du synes, er vigtigst for dig.

Overvej også om, der er nogle af opgaverne, du kan uddelegere helt eller delvist. Det vil spare dig tid og kræfter, og kan give dig mulighed for enten at nå nogle flere ting eller have ro til at nyde hver enkelt opgave i stedet for blot at haste igennem dem.

De flest af os vil meget mere, end vi med rimelighed og ro kan nå. Ønsker du, at julen skal være en dejlig og hyggelig tid uden julestress, så det giver det god mening kun at prioritere det, som har størst betydning for dig.

Jeg ønsker dig en dejlig jul uden julestress.

 

P.S. Du kan også brug denne prioriteringsmodel i alle mulig andre situationer.

P.P.S. Vil du gerne have flere tips og tricks direkte i din indbakke, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev. Du får samtidig minikurset Jeg vil sove godt. 

Tine Tangdal, stress, effektivitet, søvn

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009.

Læs mere om Tine og hendes historie her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Blog kategorier

 • Tine Tangdal, ved noget om langvarige stress symptomer
 • Kontakt Tine på
  51 92 10 90

  Eller klik her

 • NYT KURSUS

  SLIP DIT TANKEMYLDER

  og få overskud og ro