Føler du dig overvældet?

Overvældet, præcis sådan havde jeg det forleden. Jeg havde haft en række mennesker rendende ind og ud af døren hele dagen. De skulle komme med deres professionelle input til nogle vigtige beslutninger, jeg skulle tage. Så det var yderst relevant og nødvendigt, at de kom. Jeg havde selv bedt dem om det.

Det kan være meget overvældende at blive overvældet. Som at stå midt en voldsom storm, der er ved at blæse én helt omkuld. Gøre én fuldstændig handlingslammet. Ude af stand til aktivt at tænke noget fornuftigt.

Jeg får nærmest en fornemmelse af, at jeg ligger fastklemt under en stor, usynlig dyne, som jeg ikke har kræfter til at flytte på. Men jeg bare må finde mig i, at jeg ligger under, mens jeg hvirvler derudaf.

Forleden vidste jeg, at der var ret stor sandsynlighed for, at jeg ville blive overvældet. Og det blev jeg.

Føler du dig overvældet

Overvældet – tag den bedste vej ud

En gang syntes jeg, det var frustrerende at blive overvældet. Jeg blev urolig, vred og ked af det, når jeg mærkede, at jeg var ved at miste grebet og blæse omkuld. Jeg kæmpede imod og brugte en masse energi på at holde fanen højt og kæmpede for at holde fast. Til stor gene både for mig selv og for mine omgivelser. For jeg blev ubehagelig at være i nærheden af, for jeg skældte ud, råbte op, rasede og kom tit til at græde. Og det endte med at trække ud.

I dag giver jeg slip på modstanden lige så snart, jeg kan mærke, at overvældetheden er på vej. Giver mig selv lov til at slappe helt af i det og trække mig ind i mig selv for en stund. Prøver at gøre mig det behageligt.

Jeg stritter ikke imod overvældelsen. I stedet bruger jeg kræfterne på at komme hel igennem stormvejret. På at komme fremad. Et skridt ad gangen.

OG SIKKEN EN GENVEJ!

Nu tager det mig meget kortere tid at komme ud af overvældelsen og få kræfterne tilbage. Det koster betydeligt færre kræfter at komme tilbage på benene. Og er meget mindre farligt for mine omgivelser 😉

Det her hjalp mig på vej

Mine helt konkrete stressværktøjer som f.eks. at tage dybe vejrtrækninger, gå mig en tur og lytte til musik hjælper mig godt. Men mod overvældelse fandt jeg en rigtig god metode, da der var en der fortalte mig en historie om, at der findes flere måder at komme gennem en storm på. Det havde jeg ikke rigtig tænkt over tidligere. Der havde jeg blot handlet ud fra mine vaner og regler og ikke overvejet om, der kunne være andre muligheder. Men det var der.

Så du skal også kende de forskellige måder, du kan komme gennem en storm på:

 1. Du søger i ly, og sætter dig og venter på, at stormen går over (Det kan tage lang tid, og forløbet er ude af dine hænder)
 2. Du går i en stor bue uden om den (Det giver en stor omvej, og du kan fare vild på fremmed vej)
 3. Du kan gå direkte ind mod midten af stormen, og ud på den anden side (Den korteste vej og korteste tid i stormvejr, men den an kræve mod og vilje)

 

Præcis de samme måder kan du bruge, når du bliver overvældet. Og med samme resultat.

Min foretrukne er nummer 3. Hvad vil du vælge? Hvordan plejer du at vælge? Svarer dit valg til det, du helst vil?

Synes du at du har svært ved at takle overvældelse? Synes du, at du lidt for ofte står i en situation, du ikke bryder dig om?

Måske skal der slet ikke så meget til at ændre på det. Vil du have sparring til at takle dit stormvejr mere konstuktivt? Så ring til mig på 5192 1090 eller skriv til mig

P.S. Jo mere du selv kan styre, hvordan du har det, jo mindre stresset behøver du at blive.

Tine Tangdal, stresscoach og kan hjælpe med tankemylder

Mange hilsner

Tine Tangdal – Specialist i stress, personlig effektivitet og tanker med egen virksomhed siden 2009.

Læs mere om Tine og hendes historie her.

2 reaktioner

 1. Hej Tine

  Kan du forklare forskellen på at være/føle sig overvældet eller være/føle sig stresset?

  På forhånd tak for dit svar.

  Mvh Stine

  1. Hej Stine,

   Rigtig godt spørgsmål. Og et af dem, hvor jeg ikke kan give dig et knivskarpt svar, for der er en gråzone, hvor det kan være enormt svært at skelne de to ting fra hinanden. Og nogen gange vil de hænge sammen.

   Lad mig prøve at forklare her:

   Hvis du er overvældet, men ikke stresset, så er det en meget fysisk følelse af at være udkørt, træt, ikke orker at flytte på din arm eller rejse sig fra sofaen. Samtidig med, at du kan have en følelse af, at hvis nogen prøver at putte bare en lille brik af mere information ind i hovedet på dig, så revner hovedet. Du kan ikke rumme mere.

   Er du lidt stresset, så vil du typisk opleve at du føler dig lidt hektisk, når du oplever noget overvældende. Lidt som om at du gerne vil flytte dig fra det (og det er faktisk også det din stressreaktion er beregnet på). Du har lidt mere indre uro, også selv om du samtidig kan føle dig træt og udkørt.

   Er du meget stresset, kan du meget vel være nået et punkt, hvor du begynder at kamme over og opleve udmattelse. Og her skal der ofte ikke så meget til, for at du føler dig overvældet. Ganske enkelt fordi du ikke har ressourcer til at handle på eller forstå det, der virker overvældende på dig.
   Du skal dog være opmærksom på, at når du føler dig overvældet, skal der ikke så meget til at starte din stressreaktion. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på det, og handle efter det. Jo kortere tid du er udsat for overvældelsen, jo bedre.

   Når du er stresset, så har du mange stresshormoner i dig, og de kan, når stressen har stået på i en lidt længere periode) gøre, at du ganske enkelt ikke kan bruge din hjerne nær så godt. Når du ikke kan det, så skal der mindre til, at du ikke kan overskue, når der sker noget uforudset eller stort.

   Jeg håber, det gjorde forskellen lidt tydeligere.

   Med venlig hilsen
   Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Blog kategorier

 • Tine Tangdal, ved noget om langvarige stress symptomer
 • Kontakt Tine på
  51 92 10 90

  Eller klik her

 • Mere til dig:

  Drømmer du om at sove godt

  Vil du sove godt?

  Vil du sove godt? Hvis du drømmer du om at sove godt, så er det en drøm, der højst sandsynlig kan gå i opfyldelse. Søvn

  Læs mere »
  Vil du være i nuet

  At være i nuet

  At være i nuet Jeg sætter stor pris på at være i nuet. Det er ikke noget, jeg altid har været opmærksom på. Og det

  Læs mere »